Sunday, August 18

Shkencëtarët zbulojnë valë të reja të energjisë duke dalë nga Dielli

Shkencëtarët zbulojnë valë të reja të energjisë duke dalë nga Dielli

Grimcat mund të sigurojnë një burim të pastër të karburantit në të ardhmen, shpresojnë ekspertët, por ne nuk do të jemi në gjendje t’i shohim ato edhe për një kohë.

Shkencëtarët kanë parë grimca të mëdha shumë të fuqishme duke eksploduar nga Dielli, që e kanë përshkruar si një fenomen i ri diellor.

Hulumtuesit për herë të parë kanë zbuluar atë çfarë ata e përshkruajnë si “valë të mëdha” duke dalë nga Dielli, së bashku me grimcat energjetike që duket se hedhen nga valët, transmeton lajmi.net.

Shkencëtarët i kanë njohur këto grimca, por nuk e kanë ditur se si ato e kanë bërë rrugën e tyre në hapësirë. Dielli vazhdimisht hedhë jashtë grimca të mëdha në hapësirë. Disa nga këto janë të njohura, por valët e reja janë pak të kuptuara.

“Fenomeni i ri është si një lloj shpërthimi,” tha Radoslav Bucik, i cili udhëhoqi ekipin e hulumtuesve. Këto valë sjellin me vete flukse grimcash të cilat janë të pasura më shumë me një formë të dritës së heliumit, helium-3, se sa normalja.

“Ne besojmë se valët e shpërthyera përshpejtojnë helium-3’in,” tha Davina Innes, nga Instituti për Hulumtime Diellore Max Planck.

Helium-3 është një dritë, një izotop jo-radioaktiv i heliumit.

Është shumë i dobishëm dhe i rrallë në Tokë, por ka një sasi të madhe të tij në hapësirë, duke përfshirë edhe në Hënë.

Ky do të mund të përdorej në të ardhmen si një burim i pastër i karburantit. (lajmi.net)