Reklamo ketu

Reklamo ketu

A jeni të prirur për lumturi apo trishtim? Lidhja midis llojeve të trurit dhe ndjenjës së lumturisë

A jeni të prirur për lumturi apo trishtim? Lidhja midis llojeve të trurit dhe ndjenjës së lumturisë
A jeni të prirur për lumturi apo trishtim? Lidhja midis llojeve të trurit dhe ndjenjës së lumturisë
Share

A e dinit se ekzistonte një lidhje mes llojit tuaj të trurit dhe mënyrës se si ndiheni të lumtur?
Që nga kohët e lashta, qëllimi i njerëzve ka qenë të arrijnë lumturinë. Kohët e fundit, shkencëtarët janë bashkuar me përpjekjet për ta njohur më mirë këtë ndjenjë. Çfarë zbulojnë saktësisht studimet në terren? Sipas gjetjeve të fundit, lumturia mund të shpjegohet si rezultat i kombinimit të mentalitetit (në një përqindje të madhe prej 50%), gjenetikës (në një përqindje prej 40%) dhe ngjarjeve që ndodhin në jetën e njerëzve (rreth 10%). Kështu, aftësia njerëzore për të krijuar lumturi është edhe më e fortë se ç’mund të mendoni.

Mentaliteti që keni, së bashku me zakonet që adoptoni çdo ditë janë, sipas shkencëtarëve, më të rëndësishëm edhe se trashëgimia juaj gjenetike. Sidomos nëse keni një mjet për t’ju ndihmuar, hap pas hapi, për të zbuluar lumturinë çdo ditë.
Por tani le t’i kthehemi shkencës: cilat janë saktësisht llojet e trurit dhe si lidhen ato me lumturinë?

Shkencëtarët identifikojnë 5 lloje të trurit:
Truri i ekuilibruar

Njerëzit që kanë llojin e trurit të quajtur “të ekuilibruar” priren të kenë një tru të shëndetshëm me aktivitet uniform dhe të plotë të trurit. Në përgjithësi, këta njerëz paraqiten si të organizuar, emocionalisht të qëndrueshëm dhe fleksibël ndaj sfidave të jetës. Ata do të jenë gjithmonë të përpiktë dhe do të respektojnë afatet dhe përgjegjësitë e tyre. Ata nuk do t’i thyejnë rregullat dhe nuk do t’i mbajnë premtimet e tyre. Në përgjithësi, këta njerëz priren të jenë të lumtur, pa bërë shumë përpjekje në të.

Truri këmbëngulës

Ky lloj truri perceptohet si i fortë dhe kokëfortë. Njerëzit që kanë një tru të vazhdueshëm kanë nevojë për rutinë dhe një ndjenjë familjariteti. Kështu, ata do të arrijnë lumturinë mjaft lehtë. Kur ndeshet me shqetësime dhe probleme, ky lloj truri ka prirjen të ngecë.

10 gjëra (afersisht) të lirë që do t’ju bëjë të lumtur

Truri spontan
Truri spontan është aventurier dhe krijues, por është gjithashtu i prirur për çorganizim dhe çrregullim të deficitit të vëmendjes. Njerëzit që kanë këtë lloj truri gjejnë lehtësisht lumturi në udhëtime, surpriza dhe ndjesi adrenaline. Ata do të jenë gjithmonë të gatshëm të provojnë gjëra të reja, pjata ekzotike, madje edhe sporte ekstreme. Në të njëjtin regjistër, ata do të shmangin shpenzimin e kohës së tyre duke qëndruar në rradhë ose duke pritur shumë kohë pas një gjëje të caktuar.

Truri i matur
Njerëzit që kanë një tru të matur priren të jenë të motivuar dhe gjithmonë të stërvitur. Ata janë njerëz të besueshëm, të vëmendshëm ndaj hollësive, por të prirur për të përjetuar ankth. Truri i matur arrin lumturinë kur i zgjidh punët e shtëpisë në kohë (ose, pse jo, edhe më parë?). Kur kanë një vendim të rëndësishëm për të marrë, personi që ka një tru të matur do të bëjë gjithmonë lista. Ai/ajo do të shkruajë arsyet e tij/saj për hir të diçkaje. Ai nuk do të durojë të ulet në mjedise kaotike, të paorganizuara apo të shohë lajme tragjike.

Truri i ndjeshëm
Truri i ndjeshëm do të jetojë intensivisht çdo ngjarje në jetën e tij. Ky lloj truri i bën njerëzit t’i ndjejnë gjërat shumë më thellë se ata që i rrethojnë dhe të jenë shumë më empatikë. Megjithatë, njerëzit që kanë kë këtë lloj truri duhet të jenë të kujdesshëm, sepse janë më të prekshëm nga depresioni. Për të arritur lumturinë, ata kanë nevojë për muzikë qetësuese, kohë të kaluar në natyrë dhe biseda cilësore me njerëzit e dashur. Ata gjithmonë do të shmangin zhurmat e forta dhe bisedat pa shumë kuptim./WOWbiz.al
Foto: pexels

Ju gjithashtu mund të pëlqeni...