Reklamo ketu

Reklamo ketu

A mendoni se marrëdhëniet ju rrëmbejnë lirinë? Ja shpjegimi!

A mendoni se marrëdhëniet ju rrëmbejnë lirinë? Ja shpjegimi!
A mendoni se marrëdhëniet ju rrëmbejnë lirinë? Ja shpjegimi!
Share

Kohët e fundit keni takuar dikë, keni rënë në dashuri, por pas një kohe jeni ndjerë të shtrënguar dhe të mbytur?
Ndjenja e mbylljes në marrëdhënie mund të shfaqet në çdo kohë. Për disa persona shfaqet menjëherë pas zyrtarizimit të lidhjes mes partnerëve. Për të tjerët, ajo shfaqet kur lidhja është një muaj apo një vit.

Pavarësisht nga rasti, ka një sërë arsyesh konkrete pse mund të ndiheni kështu. Disa kanë të bëjnë me vetë marrëdhënien, ndërsa të tjerat kanë të bëjnë me ju dhe aspekte më të thella të përvojës suaj.
Këtu janë disa arsye të mundshme pse përjetoni ndjenjën e mbylljes në marrëdhënie!

1. Ju keni një marrëdhënie të tipit fuzion
I njihni ato çifte që bëjnë GJITHÇKA së bashku? Mund të jetë edhe rasti juaj. Ju dhe partneri juaj hani së bashku, përgatituni të largoheni së bashku, bëni pazar së bashku. Mos qëndroni të ndarë për asnjë moment, as kur lani dhëmbët!

Ky lloj i marrëdhënies “fusion” mund t’ju bëjë që pas një kohe të ndiheni të kufizuar. Mund të ndiheni të mbytur dhe të privuar nga privatësia dhe liria. Në këtë rast, përpiquni të vendosni kufij dhe të krijoni kontekste të reja për të kaluar kohën veçmas, të paktën një orë në ditë ose disa herë në javë.

2. Partneri dëshiron gjithmonë të ketë kontroll mbi kohën tuaj
Ndjenja e mbylljes në marrëdhënie mund të shfaqet kur keni një partner që dëshiron të jetë në kontroll gjatë gjithë kohës. Ai ju dërgon mesazhe disa herë në ditë dhe nëse nuk përgjigjeni për pesë minuta, ai ju telefonon. Dhe nëse nuk i përgjigjeni telefonit, ai inatoset me ju dhe e kthen gjithçka në një dramë.

Gjithashtu, kjo ndjenjë e pakëndshme shfaqet kur partneri nuk është dakord me aktivitetet tuaja të pavarura, si daljet me miqtë ose familjen, hobi apo kontekste të tjera që nuk e përfshijnë atë.

Nëse jeni një person në ankth, marrëdhënia juaj e dashurisë do të preket . Çfarë duhet të bëjmë?

3. Marrëdhënia juaj me prindërit ishte plot detyrime dhe kufizime
Ndonjëherë, ndjenja e mbylljes në marrëdhënie nuk ka të bëjë me partnerin, si në shembujt e mësipërm, por me mënyrën se si lidheni me gjërat. Ndoshta kur ishe i vogël, nëna jote gjithmonë të bënte të ndiheshe e detyruar të shkosh kudo me të ose të kalosh fundjavat në shtëpi – përndryshe, je shantazhuar emocionalisht dhe ndiheshe fajtor, madje edhe i ndëshkuar.

Në këto raste, është e mundur që ky fëmijë i brendshëm të dalë në sipërfaqe dhe, në çdo shenjë afërsie me partnerin, të dëshironi të ikni, për të shmangur shqetësimin dhe presionin.

4. Në mënyrë të pandërgjegjshme keni mësuar t’i lidhni marrëdhëniet me humbjen e pavarësisë

Ndoshta keni pasur njerëz rreth jush që gjithmonë kanë thënë gjëra të tilla si “martesa është një kafaz” ose “marrëdhënie serioze do të thotë fundi i lirisë”. Këto perspektiva ju ngecën menjëherë, veçanërisht nëse ishit i ri dhe jo shumë me përvojë kur bëhet fjalë për marrëdhëniet e dashurisë.

Është shumë e mundur që ndjenja e mbylljes në marrëdhëniet që po përjetoni tani nuk është në fakt e juaja, por e marrë nga ata që ju rrethojnë, shumë kohë më parë.

5. Nuk keni mësuar të vendosni kufij ose nuk janë respektuar
Kur sistemi juaj i kufijve është inekzistent, ju mund të ndjeni shumë lehtë ndjenjën e mbylljes në marrëdhënie. Gjithashtu, nëse kufijtë tuaj si adoleshent apo fëmijë nuk u respektuan kurrë nga prindërit dhe njerëzit e tjerë të afërt, është e mundur që tani të ndjeni çdo lloj lidhjeje si një gardh i madh.

Nëse e gjeni veten në situatat e mësipërme, është koha të rivlerësoni perspektivat tuaja. Pyesni veten se çfarë paragjykimesh keni për marrëdhëniet dhe nga i keni marrë ato. Si ndikojnë te ju tani? A mund t’i rishkruani rrëfimet? Përgjigja është gjithmonë “po”!/WOWbiz.al

Foto: pexels

Ju gjithashtu mund të pëlqeni...