Reklamo ketu

Reklamo ketu

Çfarë ndodh në tru kur biem në dashuri? Përfundime shkencore!

Çfarë ndodh në tru kur biem në dashuri? Përfundime shkencore!
Çfarë ndodh në tru kur biem në dashuri? Përfundime shkencore!
Share

Kur jeni të tërhequr nga dikush, aktiviteti juaj i trurit ndryshon. Doktoresha Helen Fisher thotë më shumë për atë që ndodh në tru kur dashuron ose kur je i përfshirë në një marrëdhënie afatgjatë.

Më yourtango.com, Helen Fisher, një antropologe biologe, bisedoi me neuroshkencëtaren Lucy Brown për atë që ndodh në tru kur biem në dashuri. Ata nuk folën vetëm për tërheqjen fizike, por edhe për dashurinë e vërtetë. Të gjithë duhet të zbulojmë gjëra të dobishme.

Dy gratë me specializime shkencore thonë se kur gjunjët tanë zbuten dhe ndjejmë flutura në stomak, në fakt, aktiviteti i trurit ndryshon. Reagimet janë të qarta kur flasim për dashurinë me shikim të parë ose për zbulimin e shpirtit-binjak.

Ne e dimë se dashuria është një përgjigje emocionale, por neurologjike dhe sipas psikologjisë së trurit, dashuria nuk është vetëm kjo. Dashuria luan një rol të veçantë në zhvillimin dhe konsolidimin e një marrëdhënieje të lumtur dhe afatgjatë.

Teknikat e motivimit personal për t’u aplikuar tani
Sekreti i një marrëdhënieje të përmbushur është në tru
Dy studiuesit thonë se gjithçka ka të bëjë me iluzione pozitive. Më saktë, në aftësinë për të injoruar atë që nuk na pëlqen tek dikush, në favor të gjërave që na pëlqejnë. E thënë thjesht, në tru prodhohen iluzione pozitive, të cilat na ndihmojnë të përqendrohemi në atë që na pëlqen tek të tjerët.

Psikologjia sot e përkufizon iluzionin pozitiv si aftësinë për të potentiuar cilësitë e partnerit, duke minimizuar dhe zvogëluar të metat e tjetrit.
Në studimet e tyre afatgjata, Fisher dhe Brown kryen skanime të shumta CT të trurit mbi qindra njerëz, në dashuri ose në marrëdhënie të lumtura.

Çfarë ndodh në tru – Efektet e zbuluara nga specialistët
Fisher dhe Brown kanë zbuluar nga kërkimet se një çift jetëgjatë shfaq aktivitet më intensiv në tre zona të trurit.
Aktiviteti në këto fusha ka të bëjë me aftësinë për të empatizuar dhe kontrolluar situatat dhe emocionet stresuese. Në zonën e tretë ndërtohen dhe shumohen iluzione pozitive. Këtu ndodhin edhe kritikat. Kur jemi të dashuruar, numri i kritikëve zvogëlohet me ndërgjegje. Truri zgjedh të pezullojë mendimin kritik në dëm të aktivitetit në zonë me empati.

Foto: pexels

Ju gjithashtu mund të pëlqeni...