Reklamo ketu

Reklamo ketu

“Dieta psikobiotike” ose si ta kontrollosh stresin nëpërmjet asaj që ha

"Dieta psikobiotike" ose si ta kontrollosh stresin nëpërmjet asaj që ha
"Dieta psikobiotike" ose si ta kontrollosh stresin nëpërmjet asaj që ha
Share

Shprehja “Ti je ajo që ha” ka të bëjë jo vetëm me fizikun, por edhe me mendjen.
Prej disa kohësh, studiuesit na kanë paralajmëruar se ushqimet që hamë ndikojnë kryesisht në mirëqenien tonë mendore. Megjithatë, shumica e studimeve të ndërhyrjeve ushqyese për shëndetin neurologjike janë përqendruar në ushqime të vetme dhe jo në qasje realiste të tilla si një dietë e tërë.

Kjo është arsyeja pse shkencëtarët në Cork, Irlandë, u nisën për të zbuluar nëse një dietë psikobiotike e projektuar për të nxitur shëndetin e zorrëve ka një ndikim pozitiv në mirëqenien mendore.

Çfarë është dieta psikobiotike?
Një term i shpikur nga bashkëautorët e studimit Timothy “Ted” Dinan, Ph.D., dhe John Cryan, Ph.D., dieta psikobiotike merr parasysh boshtin zorrë-tru, duke vënë në prioritet ushqimet e shëndetshme të zorrëve të njohura për të mbështetur ekuilibrin mikrobial të zorrëve (pra, drithërat e plota, frutat dhe perimet prebiotike, legumes, dhe ushqimet e fermentuara). Në të njëjtën kohë, dieta psikobiotike dekurajon konsumin e ëmbëlsirave, pijeve të sheqerosura dhe ushqimeve të përpunuara.

Dieta e studimit përfshinte:
6-8 porcione ditore me fruta dhe perime të pasura me fibra prebiotike (mollë, banane, presh, qepë)
5-8 porcione ditore me drithëra (tërshërë, grurë integral, quinoa)
2-3 porcione ditore të ushqimeve të fermentuara (lakër turshi, kefir, kombucha)
3-4 porcione javore bishtajore (qiqra, thjerrëza, bizele)

Çfarë duhet të dish për dietën e kolagjenit për lëkurën, e cila eliminon rrudhat

Çfarë përfshinte studimi i dietës psikobiotike
Studimi përfshinte 45 të rritur të shëndetshëm (të moshave 18 deri në 59 vjeç) me zakone jo të shëndetshme të të ngrënit.
Grupit të studimit iu dha informacion rreth përbërësve të dietës psikobiotike dhe iu kërkua ta ndiqte atë sa më nga afër që të ishte e mundur. Grupit të kontrollit iu dhanë mësime minimale mbi të ushqyerit e përgjithshëm (në vend se mësimet e fokusuara në mirëqenien mendore).
Studiuesit shqyrtuan përbërjen dhe funksionin e mikrobiotës fekale, stresit, shëndetit të përgjithshëm dhe dietës, dhe një profil metabolik të mostrave të gjakut, urinës dhe fekaleve si para ashtu edhe pas periudhës së provës katër javore për të dy grupet.

Si ndikon dieta psikobiotike në mirëqenien mendore
Pjesëmarrësit që ndoqën dietën psikobiotike përjetuan një reduktim më të madh të stresit të perceptuar. Edhe pse nuk kishte ndonjë ndryshim të rëndësishëm në reagimin ndaj stresit midis grupeve të kontrollit dhe studimit, respektimi i dietës psikobiotike zvogëloi stresin e perceptuar.
Ndërsa ndryshimet në përbërjen mikrobiale të zorrëve ishin subtile për grupin e studimit, u vëzhguan gjithashtu ndryshime të rëndësishme në 40 lipide fekale specifike (falë një reduktimi të yndyrës totale dietike dhe rritjes së yndyrës monoinsaturated) dhe metaboliteve tryptophan urinare (një aminoacide thelbësore vitale për sintezën kyçe të proteinave dhe përgjigjen inflamatore të shëndetshme).

Përfundime?
Në vetëm katër javë, pjesëmarrësit që ndoqën një dietë psikobiotike të lartë në fibra dhe ushqime të fermentuara përjetuan nivele më të ulëta të stresit të perceptuar, lëvizje më të mira të zorrëve, ulje të inflamacionit dhe përbërje dhe funksion mikrobial pak të përmirësuar. Me fjalë të tjera, dieta psikobiotike do t’ju ndihmojë të jeni më të shëndetshëm, të ndiheni më mirë fizikisht dhe të përballoni më mirë stresin duke ndryshuar perspektivën tuaj – jo çdo situatë më e vështirë do të perceptohet si një stresues./WOWbiz.al

Ju gjithashtu mund të pëlqeni...