Reklamo ketu

Reklamo ketu

Mësoni të kurseni para – 5 metoda të garantuara

Mësoni të kurseni para – 5 metoda të garantuara
Mësoni të kurseni para – 5 metoda të garantuara
Share

Ndonjëherë gjëja më e vështirë për kursimin është se kur duhet të fillohet procesi. Sepse nuk është një zakon, ai përfshin disa faktorë dhe bëhet një proces i tërë. Mësoni të kurseni ndryshe nga sa keni ditur deri tani!

Ekspertët financiarë në Better Money Habits thonë se është e vështirë të kursesh. Është gjithashtu e vështirë të përdoren burimet për të arritur qëllimet e emëruesit. Jo rrallë, kursimet shpenzohen shumë shpejt dhe pa kuptim. Prandaj, ata kanë disa këshilla për të dhënë në këtë drejtim. Mësoni të kurseni si profesionist!

Bëni një raport shpenzimesh
Hapi i parë për të kursyer para është të dini se sa shpenzoni. Mbani shënim shpenzimet tuaja, duke filluar nga kafeja e mëngjesit dhe duke përfunduar me revistën mujore me shkëlqim, të cilën nuk e refuzoni kurrë. Pasi të keni të gjitha të dhënat, organizoni gjithçka sipas kategorive, për shembull, faturat, ushqimet dhe më pas bëni totalin. Ndihmoni edhe veten me pasqyrat e llogarisë, nëse keni bërë pagesa me kartë.

Krijoni një buxhet
Pasi të keni një ide për shpenzimet tuaja mujore, mund të filloni t’i organizoni shpenzimet tuaja në një buxhet real. Merrni parasysh edhe një marzh gabimi, për shpenzimet e paparashikuara, si ato që lidhen me mirëmbajtjen e makinës.

Dokumentarët që duhet të shihini rreth qëndrueshmërisë

Bëni një plan kursimi
Pasi të keni krijuar një buxhet, krijoni një kategori për kursimet brenda tij. Përpiquni të kufizoni për këtë qëllim një përqindje prej 10-15% të buxhetit. Mos e teproni duke rritur sasinë, nuk do të arrini dot! Nga ana tjetër, nëse pas analizimit të shpenzimeve dhe buxhetit nuk mund të kurseni as 10% për kursime, është më mirë të mos bëni përpjekje gjatë kësaj periudhe.

Zgjidhni një objektiv për këto kursime
Një nga argumentet më të mira në favor të kursimit është gjetja e një qëllimi. Mund të bëhet fjalë për grumbullimin e një shume parash, si paradhënie për blerjen e një shtëpie. Mund të bëhet fjalë gjithashtu për pagesën e një pushimi në një destinacion ekzotik.

Mësoni të kurseni – Vendosni qëllimet tuaja
Sigurohuni që të vendosni qëllimet tuaja dhe periudhën kur dëshironi që ato të arrihen. Nëse keni synime afatgjata, siç është plani juaj i daljes në pension, jepini vetes një kohë më të butë kursimi. Nëse objektivi është të blini një makinë në të ardhmen e afërt, duhet të zgjidhni një plan kursimi më të rreptë dhe më të shkurtër./WOWbiz.al

Foto:pexels

Ju gjithashtu mund të pëlqeni...