Reklamo ketu

Reklamo ketu

Stil jetese i shëndetshëm dhe i balancuar – 4 rregulla bazë

Stil jetese i shëndetshëm dhe i balancuar – 4 rregulla bazë
Stil jetese i shëndetshëm dhe i balancuar – 4 rregulla bazë
Share

Vendimet që lidhen me një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të ekuilibruar, të cilën e bëjmë çdo ditë, na e prishin shëndetin dhe jetëgjatësinë. A jeni në dijeni të kësaj?

Duke zgjedhur një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të ekuilibruar, jeni të sigurt se jetoni më gjatë, shijoni një jetë të bukur dhe zvogëloni rrezikun e vuajtjes nga sëmundjet kronike. Mund të jetë se disa ndryshime në rutinën e përditshme, për shembull, praktikimi i një sporti ose heqja dorë nga disa ushqime, janë të vështira për t’u zbatuar. Për fat të mirë, nëse përpiqeni, do të zbuloni burime të pashfrytëzuara që do t’ju ndihmojnë të arrini qëllimin tuaj. Ata nga healthyeating.sfgate.com ofrojnë disa tregues të ndihmës për të adoptuar një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të ekuilibruar.

Praktikoni rregullisht ushtrime fizike
Dobitë e ushtrimit rregullisht kanë të bëjnë si me fizikun, ashtu edhe me veçanërisht me psikikën njerëzore. Një studim i botuar në revistën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, “Stroke”, sugjeron një reduktim të qartë të rrezikut të demencës nëse ushtroni në mënyrë të moderuar për gjysmë ore tre herë në javë. Përveç përmirësimit të tonit të përgjithshëm, lëvizja ruan shëndetin e zemrës dhe rrit forcën e muskujve dhe kockave.

Çfarë ndodh në tru kur biem në dashuri? Përfundime shkencore!

Për një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të ekuilibruar, mbani një peshë trupore brenda kufijve normalë
Sipas një sondazhi të kryer midis viteve 2009 dhe 2010, nga The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 35.7% e numrit të njerëzve me prejardhje amerikane janë obezë. Dhe statistikat evropiane, duke përfshirë edhe ato nga ne, janë pothuajse po aq shqetësuese. Implikimet e dhjamosjes në shëndet mund të përfshijnë shfaqjen e diabetit të tipit II, fillimin e tensionit të lartë të gjakut, goditjen në tru, rritjen e nivelit të kolesterolit “të keq”, shfaqjen e tumoreve kanceroze. Është mirë të mbani peshën tuaj deri në vlerën e 25-të të indeksit të masës trupore.

Hani shëndetshëm
Mbajtja e peshës brenda kufijve normalë është vendimtare, por nuk është e gjitha. Ju mund të konsumoni produkte ushqimore pa fituar shumë peshë, nëse keni një metabolizëm të përshpejtuar. Por mrekullitë nuk zgjasin përgjithmonë, kështu që mos u mbështetni në të. Për fat të keq, efektet anësore do të ndihen në shëndet. Një dietë e shëndetshme do të thotë konsumi i ushqimeve nga çdo kategori produktesh – proteina, karbohidrate dhe yndyrna – por me masë. Në këtë mënyrë, ju i ofroni mundësinë trupit të asimilojë lëndët ushqyese nga secili grup. Llogaritni në fruta dhe perime, mish të butë, peshk, bulmet të lehtë dhe fruta të thata e të vajosura.

Mos e etiketoni ushqimin si «të mirë» ose «të keq»
Etiketimi i produkteve ushqimore si “i mirë” ose “i keq” mund të ndikojë negativisht në marrjen e vendimeve ushqimore. Sipas librit “Ngrënia intuitive”, është e rëndësishme të refuzohet mentaliteti i “dietës”. Mos u përpiq të jesh polic ushqimi dhe mos e gjyko ashpër ushqimin! Michael E. Oaks, autor i “Bad Foods”, shpjegon gjithashtu se nuk është në rregull të vësh një ethicta të mirë apo të keqe mbi gjërat apo ushqimin. Ajo thekson se njerëzit kanë mendime të ndryshme për atë që është e drejtë ose e gabuar.

Foto: pexels

Ju gjithashtu mund të pëlqeni...