Konsumoni sheqer me masë, thonë mjekët të cilët vazhdimisht testojnë efektet e tij të dëmshme në shëndet. Në rast se nuk i njihni, ja pse duhet të hiqni dorë menjëherë nga sheqeri!
Sheqeri nuk është një produkt ushqimor me vlera ushqyese, por një burim energjie që mund të jetë i dobishëm nëse nuk konsumohet me tepricë. A e dini se Organizata Botërore e Shëndetësisë vendosi që doza maksimale duhet të jetë 25 gram në ditë, rreth gjashtë lugë çaji sheqer? Ushqimi modern mund të sigurojë edhe 50 gram sheqer në ditë. Njerëzit që hanë shpesh produkte të përpunuara, pasta, ëmbëlsira, menutë e ushqimit të shpejtë, mund të kalojnë lehtësisht sasinë maksimale të pranuar.
Si, nëse ai nuk konsumon ëmbëlsira, do të pyesni veten? Sheqeri shtohet në shumicën e ushqimeve komerciale për të përmirësuar shijen e tyre. Deri tani gjërat nuk duken aq serioze, apo jo? Pse të hiqni dorë nga sheqeri? A e dini se, për shembull, një kanaçe me pije të gazuara mund të përmbajë dhjetë lugë çaji sheqer, dhe një lugë ketchup ka rreth katër gram sheqer?
Pse të hiqni dorë nga sheqeri nëse kujdeseni për shëndetin tuaj
Në dekadat e fundit, sheqeri ka pasur një reputacion jashtëzakonisht të keq, duke qenë ndër fajtorët, nëse jo fajtori kryesor, i rasteve në rritje të obezitetit, aterosklerozës, sëmundjeve të zemrës dhe çekuilibrimeve hormonale. Studimet në terren tregojnë se ky pluhur i ëmbël dëmton edhe trurin dhe përshpejton procesin e plakjes.
Supë krem me lulelakër, një kënaqësi për t’u provuar
Lexoni etiketën e produkteve përpara se t’i blini ato
Ju keni bërë listën tuaj të blerjeve dhe shkoni në dyqan. Pasi të keni gjetur produktet që dëshironi, kontrolloni etiketën e tyre. Merrni parasysh atë që thonë specialistët, se sheqeri i përfshirë në produktet industriale nuk duhet të kalojë 10% të numrit total të kalorive të konsumuara në ditë. Shmangni blerjen e produkteve me përmbajtje sheqeri më shumë se 15 gram për 100 gram produkt!
Pse të hiqni dorë nga sheqeri – 3 efekte të rrezikshme për shëndetin
Rrit rezistencën ndaj insulinës. I konsumuar në sasi të mëdha, sheqeri i rafinuar detyron pankreasin të sekretojë më shumë insulinë, në mënyrë që të transportojë glukozën në qeliza. Ky efekt çon në hiperglicemi dhe rezistencë ndaj insulinës, të cilat mund të çojnë në zhvillimin e diabetit të tipit 2 dhe obezitetit.
Rrit sasinë e triglicerideve në trup. Ëmbëlsirat kanë një indeks të lartë glicemik dhe kjo ka një ndikim negativ në trigliceridet.
Ndikon në shëndetin e dhëmbëve. Mikroorganizmat në gojë ushqehen me sheqer. Flora bakteriale në zgavrën e gojës konsumon sheqerin për të prodhuar acide që dëmtojnë dhëmbët. Hiqni dorë nga sheqeri ose hiqni gradualisht nga dieta dhe zgjidhni produkte që rikthen nivelin e glicemisë, pa e shqetësuar trupin.
Alternativa të ëmbla të shëndetshme
Ju mund ta zëvendësoni sheqerin me alternativa të ëmbla dhe të shëndetshme të bëra nga stevia rebaudiana. Gjithashtu rregullon tensionin dhe mund ta gjeni në formë të lëngshme, pluhur ose si bimë të tharë. Ju gjithashtu mund të zgjidhni shurup panje. Është një shurup i shëndetshëm, i pasur me mineralet mangan dhe zink. Megjithatë, nëse vuani nga diabeti, mos e konsumoni shpesh, madje as nëse jeni mbipeshë. Shurupi i mollës është një tjetër ëmbëlsues natyral, jo shumë i ëmbël, që mund ta përdorni në vend të sheqerit. Kështu do të parandaloni shumë shqetësime që lidhen me shëndetin.