Reklamo ketu

Reklamo ketu

Ushqim i shëndetshëm për trurin dhe mendjen e mprehtë

Ushqim i shëndetshëm për trurin dhe mendjen e mprehtë
Ushqim i shëndetshëm për trurin dhe mendjen e mprehtë
Share

Zgjedhjet që bëjmë në lidhje me dietën e përditshme kanë një ndikim të madh kur bëhet fjalë për kujtesën, fuqinë e përqendrimit dhe mendjen vigjilente.

mindbodygreen.com zbulova se çfarë do të thotë të hash shëndetshëm për trurin. Ju këshilloj t’i përfshini produktet më poshtë në menunë tuaj të zakonshme.

Nëse ndiheni të lodhur, harroni shpesh dhe nuk mund të përqendroheni, mund të përballeni me një mangësi të lëndëve ushqyese thelbësore për trurin. Çfarë duhet të bëjmë? E thjeshtë! Zbuloni se nga çfarë përbëhet një dietë e shëndetshme për trurin, më saktë, cilat janë ushqimet me rolin e mbrojtjes së shëndetit të trurit! Kur zgjedh ushqimin e ekuilibruar nga ana ushqyese, fiton më shumë energji dhe ke sigurinë se edhe truri yt është i shëndetshëm.

Pini ujë. Shumë ujë
Truri përbëhet nga 80% e ujit. Çdo reaksion kimik i prodhuar në tru, duke përfshirë prodhimin e energjisë, ka nevojë për ujë për t’u bërë. Kjo do të thotë se rezervat e ujit duhet të restaurohen në intervale të shkurtra kohore. Në rast se nuk e dinit, truri juaj është shumë i ndjeshëm kur është i dehidratuar. Edhe një humbje minimale e ujit në tru mund të prodhojë reaksione të padëshiruara, të tilla si shikimi i turbullt, lodhja, konfuzioni, marramendja.
Frymë e keqe, një problem me shumë zgjidhje. Zbulojini!
Hani peshk, veçanërisht peshk të yndyrshëm
Membranat e qelizave të trurit janë të përbëra nga yndyrna, të tilla si acidet yndyrore Omega-3. Në fakt, yndyrat janë thelbësore për strukturën e trurit, sepse rreth dy të tretat e trurit janë të përbërë nga yndyra. Salmoni, harengët dhe skumbri janë burime të rëndësishme të yndyrnave Omega-3, veçanërisht DHA (acidi docosahexaenoic) dhe EPA (acidi eicosapentaenoic).

Opto për karbohidrate cilësore: drithëra të plota
Truri ka nevojë për energji për të qenë në gjendje të funksionojë. Nëse doni të gëzoni një fuqi të lartë përqendrimi dhe vëmendje më të mirë, duhet të siguroheni që trurit të mos i mungojnë burimet e vazhdueshme të energjisë. Truri konsumon shumë glukozë dhe kur i mbaron karburanti, tërheq sinjale të ndryshme alarmi: lodhesh, nuk mund të përqendrohesh më, zemërohesh shpejt. Sigurohuni që menuja juaj e përditshme të përfshijë ushqime me indeks të ulët glycemic, të cilat lejojnë çlirimin e ngadaltë të glukozës në gjak. Këto ushqime janë drithëra të plota, oriz kafe, avoine, patate të ëmbla.

Ushqim i shëndetshëm për trurin – çokollatë e errët
Nëse doni të hiqni qafe stresin, hani çokollatë të errët. Ka një përmbajtje të lartë kakaoje, të cilën studime të shumta tregojnë se ka substanca që rrisin sekretimin e serotoninës. Dhe një nivel më i lartë i serotoninës, i quajtur edhe “hormoni i lumturisë” do të thotë një humor më i mirë. Është një ushqim që kënaq trurin, konsumi i tij shoqërohet me përfitime të tilla si përmirësimi i funksioneve njohëse. Vetitë e dobishme me efekte tonike dhe psikostimulante të çokollatës jepen nga disa molekula të ngjashme me kafeinën, teobrominën, teofilinën.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni...