Ushqyesit dhe vitaminat në lakër Kale ju ndihmojnë të mbani një trup të shëndetshëm dhe një dietë të ekuilibruar!
Më kujtohet kur dikush më tregoi për herë të parë për Kale, ngrita vetullat. Nuk e dija se çfarë ishte dhe kërkova disa foto: “Ah, sallatë është” – thashë. “Nuk është sallatë! Është një perime, një lloj lulelakre, por më e shëndetshme se brokoli. Është perimet më të shëndetshme sot”, u përgjigja.
Kuriozë, fillova të dokumentoja veten. Sot do t’ju tregoj disa nga avantazhet dhe pse lakra jeshile është e mirë për trupin:
Kale ka një përmbajtje të lartë fibrash
Kale ka një përmbajtje të lartë fibrash. Në një filxhan lakër jeshile, do të shijoni 36 kalori, 5 g fibra dhe 0 g yndyrë. Fibrat janë të rëndësishme për tretje të shëndetshme, ndërsa lëndët ushqyese, vitaminat, acidi folik dhe magnezi luajnë një rol të dobishëm në mbajtjen e një diete të ekuilibruar.
Shakshuka me spinaq dhe presh
Hekuri në Kale
Hekuri është shumë i rëndësishëm për funksionimin e duhur të organizmit, formimin e hemoglobinës dhe enzimave. Për më tepër, hekuri kontribuon në funksionimin e mirë të mëlçisë. Kale ka një përmbajtje të lartë hekuri, që do të thotë se, pasi futet në dietë, ju ndihmon të mbani një dietë të ekuilibruar!
Pse lakra jeshile është e mirë? Efekt antioksidant dhe anti-inflamator
Foragjeri i lakër jeshile ka një përmbajtje të pasur me antioksidantë dhe anti-inflamatorë. Antioksidantët si karotenoidet (pigmenti që u jep ngjyrën portokalli perimeve) ndihmojnë trupin të mbrohet nga kanceri. Përmbajtja e pasur me omega 3, 10% e dozës së rekomanduar ditore, ndihmon në parandalimin e artritit, astmës dhe çrregullimeve të sistemit imunitar.
Lakra Kale dhe përmbajtja e saj e pasur me vitaminë C dhe A
Lakra jKale është e pasur me vitaminë A dhe C. Nga njëra anë, vitamina A ju ndihmon të mbani trupin tuaj të shëndetshëm dhe ta mbroni atë nga kanceri i gojës. Vitamina C ndihmon në ruajtjen e metabolizmit të shëndetshëm dhe të ekuilibruar dhe sistemin imunitar.
Lakra Kale është më e pasur me kalcium se qumështi
Kale ka një përmbajtje më të lartë kalciumi se qumështi, duke arritur kështu të parandalojë osteoporozën dhe të mbajë kocka të shëndetshme dhe një metabolizëm të ekuilibruar./WOWbiz.al
Foto: pexels