Veti dhe përfitime të shumta janë zbuluar për quinoa, për të cilat flitet edhe nga njerëzit e mindbodygreen.com në këtë artikull.
Quinoa daton tre ose katërqind vjet më parë, ndërsa popullsia e Inkasve zbuloi se kjo bimë mund të jetë e destinuar për përdorim ushqimor.
A e dinit se WHFoods e konsideronin quinoa-n si “arin e Inkasve”, sepse besonin se po ta konsumonin do të përfitonin nga rritja e rezistencës në betejë? Korporata Quinoa nofka kuinoa supercereale e së ardhmes. Rreth pronave dhe përfitimeve të quinoas mund të flasin mirë dhe përfaqësuesit e NASA-s, të cilët e konsiderojnë atë si ushqimin më të përshtatshëm për misionet e gjata në hapësirë.
Vetitë dhe përfitimet e quinoas plus 7 arsye që do t’ju bindin ta konsumoni atë
Quinoa është një nga proteinat më të pasura që mund të hamë. Është një proteinë e plotë që përmban të nëntë aminoacidet thelbësore.
Quinoa përmban dy herë më shumë fibra dietike sesa shumë drithëra të tjera
Fibrat janë të njohura për efektin e pakësimit të simptomave të konstipacionit. Megjithatë, ato ndihmojnë edhe në parandalimin e sëmundjeve të zemrës, reduktimin e tensionit të gjakut dhe diabetin. Gjithashtu, fibra ul nivelin “e keq” të kolesterolit dhe glukozës në gjak dhe sjell përfitime në rast të hemorroideve. Për më tepër, fibrat kontribuojnë në humbjen e peshës, sepse ju duhet më shumë kohë për të përtypur një ushqim të pasur me fibra, dhe ndjenja e satietit ndodh më shpejt.
Ushqim i shëndetshëm për trurin dhe mendjen e mprehtë
Kjo drithëra përmban lysine, një përbërje thelbësore për rritjen dhe restaurimin e indeve.
Quinoa është e pasur me vitaminë B12, riboflavin, e cila përmirëson metabolizmin e energjisë së qelizave të trurit dhe muskujve dhe është e njohur për rolin e saj aktiv në prodhimin e energjisë qelizore.
Burimi i çmuar i hekurit
Ky mineral që gjendet me bollëk në quinoa ruan shëndetin e qelizave të kuqe të gjakut. Hekuri transporton oksigjenin nga një qelizë në tjetrën dhe furnizon me oksigjen muskujt në mënyrë që ata të mund të kontraktohen. Gjithashtu, hekuri rrit aktivitetin e trurit, duke ditur se rreth 20% e oksigjenit në gjak arrin në tru.
Nuk ka gluten
Rekomandohet konsumimi i quinoas në rast të sëmundjes celiake (intolerancë ndaj glutenit) ose për mbajtjen e zorrëve në gjendje të mirë, sepse bima nuk përmban gluten. Përveç kësaj, niveli i prolamines, proteinave nga familja gluten, është shumë i ulët.
Ka një vlerë të jashtëzakonshme ushqyese
Quinoa është një nga ato bimë të rralla që kanë një përbërje të ekuilibruar të aminoacideve. Prandaj mund të konsumohet si e tillë, pa u shoqëruar me perime. Një nga sekretet e vlerës së veçantë ushqyese qëndron në germën (embrionin e mbrojtur në farën) e kësaj drithëra. Mikrobet gjithmonë kanë një përqendrim më të lartë të lëndëve ushqyese, dhe në quinoa ato përfaqësojnë 30% të peshës së grurit.
Kur thua quinoa, do të thuash një burim i mirë mangani, hekuri, bakri, magnezi, fosfori, zinku, kalciumi dhe natriumi, por edhe vitaminat polyinsaturated të shëndetshme dhe acidet yndyrore.