Nëse jeni vegan, vegjetarian, vuani nga intoleranca ndaj laktozës, jeni agjërues ose thjesht dëshironi të provoni një pjatë të re, WOWbiz ka një pjatë të shijshme për ju!
Salcat kremoze shpesh shoqërohen me përbërës të qumështit, por versioni vegan i kësaj salce kërpudhash dëshmon se mund të merrni të njëjtën strukturë të pasur dhe shije të shijshme pa përdorur produkte shtazore. Është një recetë e thjeshtë dhe e shijshme, e përshtatshme për veganët, vegjetarianët dhe sigurisht për këdo që dëshiron të zbulojë një opsion të shëndetshëm dhe plot shije për të shoqëruar makaronat, orizin apo perimet. Ja si të përgatisni një salcë kremoze me kërpudha vegane!
Përbërësit e nevojshëm
2 gota kërpudha të prera në feta
1 qepë e madhe, e grirë hollë
3 thelpinj hudhre te shtypura
2 lugë gjelle vaj ulliri
1/4 filxhan miell
2 gota qumësht bajame (ose qumësht tjetër vegjetal, në varësi të preferencave)
Kripë dhe piper, për shije
Një lugë maja joaktive (opsionale, për të simuluar shijen e djathit)
Udhëzimet e përgatitjes
Në një tigan të madh, ngrohni vajin e ullirit në nxehtësi mesatare. Shtoni qepën dhe hudhrën dhe skuqini derisa të bëhen të tejdukshme.
Shtojmë kërpudhat e prera dhe i kaurdisim derisa të zbuten dhe të lëshojnë lëngun e tyre.
Spërkateni miellin mbi përzierjen e kërpudhave dhe përzieni mirë për të formuar një pastë.
Ngadalë shtoni qumështin vegjetal duke e përzier vazhdimisht për të shmangur formimin e kokrrave. Vazhdoni të gatuani gjellën derisa salca të fillojë të trashet.
Më pas, ju keni mundësinë të shtoni majanë joaktive për një shije shtesë djathi. Sezoni gjithçka me kripë dhe piper, sipas shijes.
Lëreni salcën të ziejë në zjarr të ulët për 5-7 minuta duke e përzier rregullisht.
Në fund hiqeni tiganin nga zjarri dhe lëreni salcën të “pushojë” për disa minuta përpara se ta shërbeni.
Sallatë meli me karota, tofu dhe bishtaja
Mënyrat e servirjes
Mund të zgjidhni ta shërbeni pjatën me makarona, oriz apo edhe salcë kosi. Gjithashtu, nëse hani mish, salca kremoze e kërpudhave mund të shërbehet edhe krahas një schnitzel parizian. Është një pjatë e shijshme, e rekomanduar për ata që duan të kufizojnë konsumin e qumështit.
Këshilla dhe truket
Për një konsistencë më të hollë të salcës, shtoni më shumë qumësht vegjetal.
Ju gjithashtu keni mundësinë të provoni lloje të tjera kërpudhash për të ndryshuar shijen, të tilla si kërpudhat shiitake apo edhe kërpudhat e detit.
Për aromë shtesë, mund të shtoni majdanoz të freskët ose trumzë.
Foto: freepik.com