Reklamo ketu

Reklamo ketu

Rutina e mëngjesit ndikon në ditën tuaj. Zgjidh të jesh për mirë!

Rutina e mëngjesit ndikon në ditën tuaj. Zgjidh të jesh për mirë!
Rutina e mëngjesit ndikon në ditën tuaj. Zgjidh të jesh për mirë!
Share

Arsyeja shkencore për të sugjeruar se rutina e mëngjesit mund të prishë planet e ditës aktuale është zbuluar. Zbulo se çfarë është dhe thuaj ndalo zvarritjen e minutës së fundit!

Rutina e mëngjesit mund të prishë jo vetëm ditën tuaj, por gjithë jetën tuaj, shkruan yourtango.com. Gjëja e parë që shumë prej nesh bëjnë në mëngjes është të kontrollojmë telefonin dhe postimet më të fundit në rrjetet sociale. Është zakoni më i zakonshëm, por edhe më i pashëndetshmi, që bëjmë në mëngjes, sapo hapim sytë. Edhe pse shumicën e kohës na pakëson humorin e mirë, ne vazhdojmë ta përsërisim këtë gjest çdo mëngjes.

Kjo ndodh sepse telefoni është bërë një pajisje e dobishme, por kontrollon jetën tonë. Gjithçka filloi, në shumë raste, nga vendosja e alarmit telefonik. E dëgjon, fik alarmin dhe lundron.

Fillimisht mendoni se në këtë mënyrë përmirësoni shpejt humorin tuaj. Ju shihni peizazhe nga pushimet e miqve tuaj virtualë, ju pëlqen të analizoni menutë e tyre të shijuara kohët e fundit dhe mendoni se është një mënyrë e mirë për të filluar ditën tuaj. Pas disa minutash, më së shumti, e kupton se sa shumë duhet të bësh atë ditë dhe në mënyrë të pavetëdijshme krahasohesh me gjërat që shihen në universin virtual. Papritur, jeta reale është lënë në hije nga ajo virtuale, e kozmetizuar dhe gjithmonë plot shpresë dhe bukuri.

Çfarë thonë studimet për rutinën e mëngjesit
Pas kryerjes së studimeve të thelluara, të cilat u përqendruan në zakonin e kontrollit të aktivitetit në rrjetet sociale në orën e parë të mëngjesit, shkencëtarët dhanë verdiktin. Zakoni është i përhapur mes mijëvjeçarëve, njerëzve të lindur në vitet ’80, ’90, dhe ka si reagim të pafavorshëm përvetësimin e ndjenjave negative të vazhdueshme. Këto luftohen, në veçanti, nga mjekët, psikologët.

Stil jetese i shëndetshëm dhe i balancuar – 4 rregulla bazë

Mjeku Nikole Benders-Hadi, specialist psikiatër, në White Plains, Nju Jork, thotë se «në mëngjes, pasi zgjohesh dhe kontrollon telefonin, niveli i stresit fillon të rritet dhe, pak më vonë, ndihesh i mbytur». Benders-Hadi shton se “mbingarkesa me informacion para zgjimit të plotë pengon aftësinë për të prioritizuar detyrat.”

Në vitin 2013, kompania adweek kreu një sondazh në të cilin 80% e pronarëve të smartfonëve, të moshës nga 18 deri në 44 vjeç, thanë se cila ishte gjëja e parë që u bë në mëngjes. Siç pritej, 8 në 10 persona thanë se po kontrollonin telefonin e tyre sapo u zgjuan.

Si ta bëni mëngjesin dhe ditën tuaj më të bukur
Nëse doni të hiqni qafe këtë zakon të dëmshëm për shëndetin tuaj, por edhe për aktivitetin tuaj të përditshëm, mos flini me telefonin tuaj në të njëjtën dhomë. Do të thuash se të ndihmon të zgjohesh në mëngjes. Për alarmin e mëngjesit, kthehuni në sistemin e vjetër të alarmit apo edhe në orën e zakonshme. Opto për një të frymëzuar nga retro dhe do t’i japësh dhomës tënde të gjumit një ajër chic.

Duke hequr burimin e stresit nga dhoma juaj, do të dëgjoni më mirë mendimet tuaja në mëngjes. Duke ikur nga kurthi i jetës virtuale, kulmi!, jo i juaji, por ai i të tjerëve, ju do të jeni në gjendje të planifikoni aktivitetet tuaja në mënyrë më efikase.

Foto: pexels

Ju gjithashtu mund të pëlqeni...