Reklamo ketu

Reklamo ketu

Si ta kontrollosh xhelozinë në një marrëdhënie: 10 këshilla që do të të ndihmojnë

Si ta kontrollosh xhelozinë në një marrëdhënie: 10 këshilla që do të të ndihmojnë
Si ta kontrollosh xhelozinë në një marrëdhënie: 10 këshilla që do të të ndihmojnë
Share

Xhelozia është një ndjenjë e zakonshme mes njerëzve, por shpesh shkakton dhimbje koke dhe vuajtje për të dy partnerët në një marrëdhënie dashurie.
Ka disa mënyra për të përballuar xhelozinë dhe kjo mund të përfaqësojë një mundësi për përmirësim personal dhe në lidhje me çiftin.

Këtu janë 10 këshilla që do t’ju ndihmojnë të kontrolloni xhelozinë tuaj në një marrëdhënie
Pranojeni se jeni xheloz dhe kuptoni pasojat e këtij fakti
Do ta keni shumë të vështirë të zgjidhni një problem nëse as nuk e pranoni që e keni. Kjo është arsyeja pse hapi i parë është të jesh i sinqertë me veten dhe të pranosh se diçka mund të jetë e gabuar. Më pas, do të mund ta identifikoni ndjenjën e xhelozisë si diçka që mund të ketë një ndikim të madh në jetën tuaj, sepse mund të rrezikojë marrëdhënien në të cilën jeni përfshirë.

Edhe pse kjo mund të jetë e ndërlikuar, mbani mend se është hapi i parë për të pasur një marrëdhënie më të shëndetshme me ju dhe partnerin tuaj.

Kushtojini vëmendje asaj se çfarë do të thotë xhelozia juaj për ju, jo për të tjerët
Edhe nëse zgjidhja e problemit është qëllimi përfundimtar, rekomandohet që përpara se të përpiqeni të largoni një herë e mirë xhelozinë, të përpiqeni të kuptoni se çfarë po përpiqet t’ju tregojë xhelozia juaj për veten tuaj. Është e rëndësishme ta bëni këtë sepse atëherë mund t’i qaseni problemit si një mundësi për të zgjidhur problemin e vërtetë që e ka shkaktuar atë në radhë të parë.

Një mënyrë për ta bërë këtë është t’i bëni vetes pyetjen e mëposhtme: Çfarë problemi po përpiqet të zgjidhë xhelozia ime?
Nëse vjen nga fakti që nuk mund t’i besoni partnerit, atëherë situata duhet të përmirësohet. Nëse, nga ana tjetër, i projektoni pasiguritë tuaja te partneri juaj, atëherë duhet të punoni më shumë për vetëvlerësimin tuaj, për shembull.

5 tipare që ju predispozojnë për marrëdhënie toksike

Shprehni ndjenjat tuaja në kohën e duhur
Një mënyrë tjetër për të përballuar xhelozinë është të flisni me partnerin tuaj se si ndiheni dhe pse. Xhelozia juaj mund të kalojë pa u vënë re nëse i dashuri ose e dashura juaj nuk janë vërtet të vetëdijshme për atë që ndjeni për situata të caktuara.

Rekomandohet që kur i afroheni temës së xhelozisë, nuk duhet të tregoni se jeni nervoz apo të shqetësuar. Mundohuni të gjeni momentin e duhur për të zhvilluar një bisedë praktike. Zgjidhni një kohë kur të dy keni kohë dhe nuk jeni në një situatë stresuese, sepse kjo mund t’i përkeqësojë gjërat.

Përqendrohuni në aftësitë dhe tiparet tuaja pozitive
Harrimi i të metave tuaja dhe fokusimi në tiparet tuaja pozitive mund të ndihmojë në përmirësimin e vetëvlerësimit tuaj. Kjo, nga ana tjetër, do t’ju ndihmojë të shmangni projektimin e pasigurive tuaja te partneri juaj, gjë që mund t’i përkeqësojë gjërat.
Merrni kohë herë pas here për të menduar për një situatë ose përvojë kur keni qenë krenarë për mënyrën se si keni zgjidhur një problem ose një kohë kur jeni ndjerë mirë. Pastaj mendoni për talentet dhe aftësitë që ju ndihmuan të arrini atë sukses.

Ndonjëherë xhelozia mund t’ju bëjë të krahasoni veten me të tjerët dhe t’ju bëjë të mendoni se asgjë që jeni apo keni nuk është e mjaftueshme për t’u bërë përshtypje të tjerëve apo edhe vetes. Përqendrohuni në vlerën tuaj dhe atë që bëni mirë. Pasi të keni mbaruar, gjeni kohë për të bërë gjërat që ju pëlqejnë dhe në të cilat jeni të mirë.

Lëreni të kaluarën pas dhe fokusohuni në të tashmen
Përvojat e këqija nga e kaluara mund të shkaktojnë xhelozi në marrëdhënien tuaj të re dhe madje t’ju bëjnë të besoni se historia do të përsëritet dhe do të përfundoni të lëndoheni përsëri. Megjithatë, kjo nuk duhet t’ju ndalojë të shijoni atë që keni, kështu që është e rëndësishme t’i lini pas vetes këto përvoja.

Për të hequr dorë nga e kaluara, mund të përpiqeni gjithmonë të analizoni përvojat që ende ju shqetësojnë në të tashmen dhe të zëvendësoni ato aspekte që ju bëjnë të ndiheni të dobët. Kjo do t’ju ndihmojë të lini pas gabimet e së kaluarës, në mënyrë që të mund të ecni përpara në një marrëdhënie të re në një mënyrë paqësore.

Mendohuni dy herë përpara se të veproni
Është shumë e zakonshme që kur njerëzit fillojnë të ndihen xhelozë për diçka ose dikë, zëri i tyre i brendshëm i shtyn ata të ndërmarrin veprime për të zgjidhur problemin. Kjo shpesh rezulton në veprime impulsive që nuk do të zgjidhin asgjë.
Për shembull, disa njerëz ndalojnë së foluri me partnerin e tyre ose gjejnë një arsye për të luftuar. Kjo mund t’ju bëjë të bini në dinamika të marrëdhënieve jo të shëndetshme, të tilla si lëndimi i ndjenjave të të dashurit ose të dashurës suaj dhe ngjallja e mosbesimit dhe frikës tek ai/ajo.
Këto lloj reagimesh impulsive mund të bëjnë që partneri juaj të mbyllë mendimet dhe ndjenjat e tij/saj, gjë që mund të krijojë një rreth vicioz duke e përkeqësuar mosbesimin dhe xhelozinë tuaj.

Sa herë që krijohen këto situata, mbani mend se xhelozia nuk është gjë tjetër veçse një emocion dhe jo në të vërtetë një thirrje për veprim. Për shkak të kësaj, ju gjithmonë mund të analizoni shkaqet që qëndrojnë pas ndjenjës dhe çfarë po ndodh vërtet rreth jush përpara se të veproni.

Mësoni t’i diskutoni çështjet në mënyrë të shëndetshme në mënyrë që gjërat të mos përkeqësohen
Xhelozia mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë për t’u përballur nëse je dikush që priret të komunikojë në një mënyrë jo të shëndetshme. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje shëndetit tuaj fizik, emocional dhe mendor nëse keni këtë problem.
Është e rëndësishme të mbani mend se nëse partneri juaj nuk ju jep arsye të vërteta për të qenë xheloz, ndoshta thjesht jeni mësuar të jeni xheloz.

17 shenja që tregojnë se marrëdhënia juaj po merr fund

Flisni me një mik të besuar për situatën tuaj
Sa herë që ndiheni të dobët ose të stresuar për problemin tuaj, përpiquni të mbani mend se xhelozia është një ndjenjë e zakonshme mes njerëzve. Ju nuk jeni vetëm, shumë njerëz ndoshta e dinë se çfarë po kaloni. Për shkak se xhelozia mund të shtrembërojë ndjenjën tonë të realitetit, duke folur për shqetësimet tuaja me dikë mund t’ju ndihmojë ta shihni problemin ndryshe dhe ta përballoni atë me më pak frikë dhe ankth dhe më shumë objektivitet.

Mbani nën kontroll imagjinatën tuaj
Ju ndoshta e dini tashmë se imagjinata jonë priret të na çojë në gjendje të egra dhe të paparashikueshme. Nëse ndiheni të zemëruar ose xhelozë, imagjinata juaj mund t’i ushqejë këto ndjenja dhe, për më tepër, t’ju bëjë të keni mendime që nuk kanë asnjë lidhje me realitetin.

Mendoni për të gjitha gjërat e këqija që keni imagjinuar për partnerin tuaj të jetës dhe provat që keni për të besuar se këto teori janë të vërteta. Ndoshta kjo do t’ju ndihmojë të shmangni mendimet obsesive dhe t’i zëvendësoni ato me fakte.

Shijoni aktivitetet pa partnerin tuaj
Edhe pse është e mrekullueshme të kesh një lidhje dhe mund të të bëjë të ndihesh shumë i lumtur, nuk është e shëndetshme të mendosh se ndjesinë e përmbushjes mund ta kesh vetëm përmes prizmit të saj.
Gjithmonë duhet të përpiqeni të shmangni varësinë nga partneri juaj, duke folur emocionalisht. Sa më të lirë të jeni të dy, aq më pak kohë do të shpenzoni duke u shqetësuar se si e kalon kohën njëri-tjetri.
Ju duhet të keni hapësirën tuaj për aktivitetet që ju pëlqejnë, të rrethoheni me njerëz mbështetës dhe të përpiqeni të përqendroheni në interesat tuaja jashtë marrëdhënies./WOWbiz.al

Foto:pexels

Ju gjithashtu mund të pëlqeni...